Mallorské kulinářské speciality


Malorská kuchyně je známá svojí vydatností. Běžné jsou husté polévky, neboli sopas, v nichž, jak se říká, "zůstává lžíce stát". Snad do všech pokrmů se přidává zelené zlato středomoří olivový olej. Možná překvapí i skutečnost, že jednotlivé přísady se upravují mnohem méně než u nás. Zelenina či ovoce se servírují pokrájené na velké kusy, česnek dokonce najdete zapečený s masem nebo v polévce přímo ve slupce. Jisté je, že na Malorce si přijdou na své především milovníci nešizené venkovské kuchyně.

Sopas mallorquinas - "eintopf" se zelím a kousky masa, jehož základ tvoří usušené tenké krajíčky chleba. Servíruje se v misce greixonera.

Arroz brut - prostá rýže. Rýžová polévka s kousky vepřového, kuřecího nebo králičího masa se zeleninou dle ročního období, se šafránem.

Llom amb col - dušené vepřové maso s kapustou, piniovými jádry, rozinkami a jelítkem.

Frito mallorquín - čerstvé ledvinky a játra (nejlépe skopová) s brambory, cibulí, česnekem, fazolemi, hráškem, fenyklem a paprikou. Přísady se vaří zvlášť a nakonec se promíchají.

Tumbet - zeleninový nákyp s lilky, cuketami, bramborami, cibulí a paprikami, jež lze vylepšit rybou či vepřovým.

Sobrasada, butifarra - klobásy z vepřového masa. První je kořeněná paprikou, do druhé se přidává krev, proto je černá (nechutná všem!).

Paella - valencijská specialita zdomácněla na jídelníčku v celém Španělsku. Jedná se o zeleninové kuřecí rizoto dnes zdobené dary moře.

Ensaimadas - koláče pečené dle jednoduché receptury plněné různými náplněmi. Prodávají se v dárkovém balení v osmihranných krabicích.

Likéry - nejznámější jsou likéry označené slůvkem hierbas neboli bylinky. Pověstný je i likér mandlový (almendras), anýzový a likér palo, který se nevyrábí z plodů rohovníku, jak se často uvádí, ale z chininovníku a karamele.

14.11.2007 13:16:10 | Autor: Petr Machej



Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář

<< úvod

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se